HELP i SIDA pomažu trsteničkim preduzetnicima

made-in-germany-rs-help-ev-logo

Juče su u Trsteniku predstavnici nemačke humanitarne organizacije HELP i švedske agencije SIDA potpisali sa 20 korisnika ugovore o donaciji grantova za započinjanje samostalnih poslovnih delatnosti.

Grantovi su u opremi, prosečne vrednosti od po 1.500 eura za devet korisnika, a za još devet u vrednosti 2.400 eura, dok će opremu vrednu 3.600 eura dobiti dva korisnika, uz obavezu zapošljavanja najmanje jednog nezaposlenog lica. Opremu za sakupljače sirovina, frizere, autoperionicu, brzu hranu, mesaru, unapređenje poljoprivrednih aktivnosti i drugih privatnih biznisa, dobilo je dvanaest muškaraca i osam žena.

Ova se pomoć dodeljuje u okviru Help-ovog projekta “Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva sa fokusom na Romkinje u Srbiji”, koji sa 77.655 eura finansira švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju SIDA, a sufinansira Opština Trstenik sa 3.555 eura, prenosi agencija „Tanjug“.

– Pomoć su dobila nezaposlena lica koja će sa otpočinjanjem privatnog posla uspeti da obezbede egzistenciju za svoje porodice. Ovakvi projekti su važni i dragoceni za srpske opštine. Prošle godine suočili smo se sa gašenjem „Prve Petoletke“, kada je preko noći bez posla ostalo oko 2.000 radnika. Zbog toga u narednom periodu moramo da razmišljamo kako da tim ljudima pomognemo, a jedan od načina su i ovakvi projekti – rekao je predsednik Opštine Trstenik Miroslav Aleksić.

Šef kancelarije HELP-a u Kraljevu Dragomir Spasić, kaže da sa opštinom Trstenik prvi put realizuju projekte samozapošljavanja, a da je saradnja uspostavljena prilikom uspešne realizacije sanacije šteta od poplava 2014. godine.

– Opština Trstenik je izrazila želju da nastavimo saradnju kroz ovakve projekte. Iako je za nas samo jedan u nizu, radujemo se jer je projekat veoma uspešno sproveden. HELP je do sada podržao u Srbiji oko 6.000 mikro i malih preduzeća – istakao je Spasić.

Dobitnici grantova prethodno su pohađali poslovnu obuku za razvoj preduzetničkih veština i obezbeđivanje održivosti mikro i malih biznisa. Sada ih još očekuju stručne obuke vezane za njihove delatnosti, ali i drugi oblici umrežavanja i povezivanja sa potencijalnim klijentima, dobavljačima i relevantnim strukturama u oblasti zapošljavanja i preduzetništva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор