PKS i GIZ pomažu firmama da iskoriste EU fondove

made-in-germany-rs-eu

Privredna komora Srbije (PKS) trenutno obučava 25 ljudi koji će pomagati malim i srednjim preduzećima u Srbiji prilikom konkurisanja za projekte EU, kako bi se kroz dostupnost Evropskih fondova podigla konkurentnost naših firmi.

Projekat pod nazivom „AČEŠ“ PKS je pokrenula sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), a na prvu konkretnu pomoć ovakvoga tipa domaće firme moćiće da računaju u 2016. godini, prenosi agencija „Tanjug“.

– U periodu od 2007. do 2013. godine Privredna komora Srbije i privreda Srbije učestvovali su u 7 posto prekograničnih projekata IPA fondova. Naši članovi su u tome učestvovali indirektno, ali nedovoljno. Naše kompanije i dalje ne učestvuju dovoljno u Evropskim projektima, pa nam je cilj da unapredimo kapacitete i znanja naših firmi – rekla je na predstavljanju ovog projekta Marija Ašković Matić iz PKS.

Po njenim rečima, Komora nastoji da obuči što više zaposlenih, za sada konkretno njih 25, kako bi se kroz komorski sistem povećala apsorpcija EU fondova u Srbiji, što bi direktno uticalo i na povećanje konkurentnosti domaćih firmi.

– Tih 25 kandidata mogu da budu budući treneri koji će druge učiti kako da koriste EU fondove. Za početak plan je da se kroz ovaj sistem napravi 25 do 30 predloga projekata, sa kojima će se konkurisati kod EU fondova – objasnila je Ašković Matić.

– Projekat „AČEŠ – podrška razvoju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Srbiji u skladu sa procesom pridruživanja Srbije EU“, biće podržan od strane Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju. Privredna komora će dobiti stručnu pomoć naših eksperata i prilikom obuke budućih trenera – potvrdio je Jirgen Kapenman iz GIZ-a.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор