Našim IT firmama 2 mil. € za aplikacije u poljoprivredi

made-in-germany-rs-pare

Po projektu „Fractals“, kao najvećem u Srbiji finansiranom od strane Evropske komisije (EK), a u okviru “FP7” poziva, trinaest srpskih IKT firmi dobilo je 2 miliona eura za realizaciju tehnoloških projekata i razvoj aplikacija namenjenih sektoru poljoprivrede.

Malim i srednjim IKT preduzećima u Evropi namenjeno je u okviru ovog projekta ukupno 5,52 miliona eura bespovratnih sredstva za kreiranje aplikacija sa globalnim potencijalom, baziranih na „fiware“ tehnologijama, javlja portal „Start it“.

Od 270 prijava pristiglih na konkurs, čak 68 ih je bilo iz Srbije. Selekciju za finansiranje uspešno je prošlo 43 kompanije iz 12 država, a od toga je 13 naših firmi. Po rečima dr Mladena Radišića iz “Vojvođankog IKT klastera” i docenta Univerziteta u Novom Sadu, u okviru projekta „Fractals“ naše kompanije čine najveću grupu korisnika sredstava koji dolaze iz jedne države.

Sedam kompanija iz Novog Sada, tri iz Beograda i po jedna iz Subotice, Kragujevca i Niša zajedno će imati na raspolaganju blizu 2 miliona eura, a njihovi pojedinačni grantovi iznose od 50.000 do 150.000 eura za projekte koji će trajati između četiri i devet meseci, počev od 1. juna ove godine.

U ovoj grupi pobedničkih kompanija našli su se: „DunavNET“ (IrrigNet), „Limessoft“ (BeeWeb), „GeoGis Consultants“ (PAIS), „ITEN Engineering“ (VC), „Prozone“ (SDOP), „Food and Agriculture Cloud Technology“ – FACT (FACTUAL), „Manufaktura DOO za internet inženjering“ (Smart Plant), Društvo za inženjering, trgovinu i usluge „Energobiro“ (Agrishares), „CAM Engineering“ (PAYS), LOGIT (AREAS), „Impact IT Group“ (BeeMon Solutions), „Pogled Telekomunikacije“ (Farm@) i „TotalObserver“ (KEEPROP).

Za realizaciju Fractals projekta u Srbiji, kao projektni partneri zaduženi su “Razvojni fond Vojvodine”, “BioSens Institut” Univerziteta u Novom Sadu i Vojvođanski IKT klaster, precizira se na sajtu „Start it“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор