U Fond PIO se slilo 100 mil. € više

made-in-germany-rs-penzija

U državni budžet je za doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), u prvih šest meseci ove godine, uplaćeno oko 100 miliona eura više nego što je to bilo prošle godine, a osnovni razlog za tako nešto jeste prelazak nekoliko hiljada zaposlenih iz “sive zone” u legalne tokove rada.

U prvoj polovini ove godine poslodavci su za doprinose svojih radnika Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje uplatili ukupno 173,096 milijardi dinara, ili za 8 posto više nego u istom periodu prošle godine.

– Znatno je povećan broj prijavljenih radnika na obavezno osiguranje, što govori o većem zapošljavanju. Mnoge radnike, koji su do sada bili angažovani na crno, poslodavci su uredno prijavili – kaže Jelica Timotijević iz PIO Fonda, a prenose “Večernje novosti”.

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja kažu da je dotacija iz budžeta na ime doprinosa smanjena za skoro sedam milijardi dinara u odnosu na planiranu. Veća naplata doprinosa rezultat je povećane stope zaposlenosti, uslovljene intenzivnim kontrolama inspektora rada, koji su veliki broj neprijavljenih radnika preveli u legalne tokove. U odnosu na period od 7.12.2013. do 9.7.2015. godine, skoro je sedam hiljada više radnika prijavljenih na obavezno socijalno osiguranje.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić smatra da su rigoroznije i agilnije kontrole radnika od početka godine dale rezultate.

– Nadzori su češći, a inspektori savesniji, pa otuda i povećanje broja radnika koje poslodavci prijavljuju. To je svakako boljitak, ali će ipak, budžet države biti značajno bogatiji kada počnu da se otvaraju nova radna mesta – kaže Savićeva.

Međutim, u Uniji poslodavaca tvrde da su izmene Zakona o radu odgovorne za ovakav rezultat. Po mišljenju predsednika Nebojše Atanackovića, fleksibilniji uslovi zapošljavanja doveli su do toga da poslodavci u većoj meri prijavljuju radnike koje angažuju. On smatra da bismo, ukoliko se ovaj trend nastavi, do kraja godine mogli nadati i znatno većem prihodu od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Broj radnika sa kojima su poslodavci odmah nakon inspekcijskog nadzora u prvoj polovini ove godine zasnovali radni odnos povećan je za 40,5 posto u odnosu na isti period 2014. Pravi efekat vanrednih kontrola, tvrde u Inspektoratu rada, ogleda se u tome što u periodu do 20 dana posle nadzora, poslodavci prijavljuju i druge radno angažovane osobe koje nisu bile zatečene na radu u trenutku inspekcijskog nadzora.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор