Na Kopaoniku 26 neprijavljenih građevinaca

made-in-germany-rs-radnik-gradjevina

Tokom poslednjeg nadzora Inspektorata za rad, izvršenog na gradilištima zimskog turističkog centra na planini Kopaonik, ustanovljeno je da je od ukupno 29 zatečenih radnika, čak 26 njih radilo nelegalno.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, nadzor je sproveden u petak, nakon čega su poslodavci istoga dana zaključili ugovore o radu sa svojim radnicima, odnosno podneli su prijave na obavezno socijalno osiguranje za sva lica zatečena da rade „na crno”, a dokaze o tome dostavili su inspektorima rada.

Inspektori rada, poslodavcima su takođe izdali pet prekršajnih naloga zbog utvrđenih nepravilnosti za koje je propisana novčana kazna u fiksnom iznosu, prenosi agencija „Tanjug“.

S obzirom da je građevinska sezona u zimskim turističkim centrima u jeku, kao i na broj lica uhvaćenih u radu „na crno”, Inspekcija rada će i u predstojećem periodu vršiti vanredne kontrole u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, u svim zimskim turističkim centrima, navodi se u saopštenju Inspekcije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор