U Obrenovcu uz pomoć Helpa posao za 40 ljudi

made-in-germany-rs-help-ev-logo

Predstavnici nemačke organizacije „Help“ potpisali su sa Opštinom Obrenovac ugovor o saradnji na projektu “Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva sa fokusom na Romkinje u Srbiji”, koji finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj „Sida“.

Uz finansijsku podršku Side građani Obrenovca će dobiti 40 grantova u opremi za započinjanje privatnog biznisa, odnosno na ovaj način će se omogućiti njihovo samozapošljavanje, prenosi agencija „Tanjug“.

Pored 40 pojedinačnih grantova u opremi vrednosti 1.500, 2.400 i i 3.600 evra, projektom je predviđeno i umrežavanje lokalnih državnih službenika koji rade na zapošljavanju ugroženog stanovništva sa predstavnicima lokalne romske zajednice. Projekat će omogućiti i poslovne i stručne obuke prema potrebama korisnika, studijske posete na teritoriji Srbije i poslovni mentoring podržanih korisnika. Ukupna vrednost projekta za 11 srpskih opština i gradova je 1.820.295 eura, dok vrednost investicije u Obrenovcu iznosi 155.300 eura, u čemu Opština učestvuje sa 7.110 eura.

Projektom će u Srbiji biti podržano najmanje 400 pojedinaca, grantovima u opremi za započinjaje samostalnih poslova, od toga 200 Roma, odnosno 110 Romkinja. Poseban cilj je da se ženama i mladim ljudima omogući lakši pristup tržištu rada.

Za 15 godina rada u Srbiji nemački Help je grantovima u opremi podržao više od 5.000 korisnika i izgradio više od 600 stambenih jedinica za izbegla i raseljena lica i socijalno ugroženo stanovništvo. Aktuelni projekat realizuje se od maja 2014. do avgusta 2017. godine u Kraljevu, Kruševcu, Leskovcu, Obrenovcu, Prijepolju, Prokuplju, Požarevcu, Trsteniku, Vladičinom Hanu, Vlasotincu i Vranju. Njegov opšti cilj je doprinos inkluziji marginalizovanih Roma i drugih socijalno ugroženih grupa kao i smanjenju siromaštva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор