“Krušik” dogovorio posao vredan 140 mil. $

made-in-germany-rs-krusik-valjevo-logo

Vojna fabrika “Krušik” u Valjevu na putu je oporavka i ponovo postaje profitabilno preduzeće koje je na kraju avgusta meseca ove godine imalo dobitak od 151 milion dinara.

Direktor Mladen Petković navodi da su od januara 2014. godine, od kada rukovodi ovom fabrikom, do danas sanirani milijarda dinara gubitka, 40 miliona dinara duga i neplaćeni porezi i doprinosi na zarade zaposlenih.

– Imamo potpisane ugovore vredne 140 miliona dolara, a 95% su izvozni aranžmani koji obezbeđuju stabilno poslovanje. Uglavnom je to minski i jednim delom raketni program, koji će biti realizovani do kraja 2017. godine. Od početka 2014. zaposlili smo 190 radnika, a planiramo da do kraja godine zaposlimo još 340 – objašnjava Petković, a prenosi agencija „Beta“.

On je istakao da će “Krušik” izmiriti obaveze prema državi, kao i da će obezbediti novac za povezivanje staža radnicima koji su ispunili uslove za penziju. Fabrika će do polovine sledeće godine investirati 20 miliona eura u razvoj sopstvenih sredstava i sredstava Javnog preduzeća “Jugoimport SDPR”.

– U toku je izgradnja pogona za proizvodnju sredstava iz raketnog programa, a uskoro će započeti i gradnja kapislane za potrebe odbrambene industrije Srbije, što će omogućiti smanjenje uvoza iz okolnih zemalja. Obnovljen je i program proizvodnje protivgradnih raketa, tako da “Krušik” sada sa tom proizvodnjom pobeđuje na tenederima – navodi Petković.

Valjevska vojna fabrika trenutno ima 1.407 radnika, a prosečna zarada od 48.000 dinara redovno se isplaćuje zajedno sa porezima i doprinosima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор