Valjevski “Krušik” pokrenuo proizvodnju

made-in-germany-rs-krusik-valjevo-logo

U pogonima valjevskog preduzeća “Krušik akumulatori”, inače jedinom proizvođaču nikl-kadmijumskih i srebro-cink akumulatora u jugoistočnoj Evropi, od prošle nedelje je obnovljena proizvodnja.

Nakon što je Agencija za privatizaciju, posle sudskih presuda i novih rešenja inspekcije rada, tek krajem jula ukinula svoje prethodne odluke i time konačno potvrdila da je kupac ispunio sve obaveze iz ugovora o privatizaciji, fabrika je ponovo počela da radi posle pauze od skoro dve i po godine. Sada su ovom preduzeću počeli ponovo da se javljaju i nekadašnji, ali i neki novi kupci.

– Prošlog ponedeljka smo počeli sa preradom istrošenih srebro-cink baterija, a već sredinom ove nedelje pokrećemo i linije za proizvodnju nikl-kadmijumskih baterija. Radi se za poznate kupce, železnice u Albaniji i brodogradilišta u Hrvatskoj. Pri kraju su i pregovori sa dva nova kupca, iz Mađarske i Litvanije, pa u narednim nedeljama očekujemo zaključivanje tih ugovora – kaže generalni direktor “Krušik akumulatora” Dalibor Savković, a prenosi “Danas”.

Delegacija valjevske kompanije početkom avgusta je u nemačkom gradu Cvikau posetila i kompaniju „GAZ“, najvećeg evropskog proizvođača nikl-kadmijumskih baterija. Savković najavljuje i da će sredinom septembra “Krušik akumulatore” posetiti delegacija francuskog proizvođača „SAFT“.

– U toku su tehnička usaglašavanja, ali smo načelno već dogovorili da privremeno, dok ne vratimo sve naše tradicionalne kupce, za Nemce proizvodimo elektrode i time dodatno uposlimo ljudske i mašinske kapacitete. Naša konkurencija je sa pažnjom pratila vesti u poslednjih nekoliko meseci, kraj višegodišnje agonije izazvane pokušajima da se privatizacija nezakonito raskine, ali i pripreme za obavljanje proizvodnje koje su počele u martu. Sada ponovo, kao i u poslednjih pedeset godina, postajemo faktor na koji se mora računati u Evropi – Ističe Savković.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор