Pravo na besplatni sistematski pregled

made-in-germany-rs-stethoskop

Preventivni sistematski pregledi za građane o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) mogući su u određenim vremenskim razmacima vezanim za starosnu dob.

Pregledi u koje su uključeni i analiza nivoa šećera u krvi ili ginekološki pregledi, deo su paketa usluga na koje zdravi građani imaju pravo. Oni se obavljaju na primarnom nivou zdravstvene zaštite, odnosno u domovima zdravlja, prenose „Večernje novosti“.

U RFZO navode da zdrava osoba, ukoliko je zdravstveno osigurana, ima pravo na preventivni sistematski pregled u svojoj 20. i 22. godini života. U uzrastu od 23. do 34. godine građani stanje svog organizma mogu proveriti jednom u 5 godina, dok posle toga mogu ići na sistematski pregled na svake dve godine.

– U predviđenom vremenu preventivnih pregleda, osiguranici koji nemaju zdravstvenih problema, imaju i pravo na proveru nivoa šećera u krvi. Žene posle 15. godine života o trošku zdravstvenog osiguranja mogu uraditi preventivni ginekološki pregled jednom godišnje. On obuhvata uzimanje anamneze, ginekološki pregled, uzimanje vaginalnog brisa na stepen čistoće, kolposkopski pregled, PAPA test po proceni ginekologa, test na hlamidiju po proceni lekara za uzrast od 15. do 24. godine kod osoba sa rizikom na infekciju, palpatorni pregled dojki – objašnjavaju u RFZO.

Žene jednom godišnje imaju pravo na ginekološki pregled u vezi sa planiranjem porodice, a pravilnikom o nomenklaturi zdravstvenih usluga na primarnom nivou zdravstvene zaštite obuhvaćeni su i skrining pregledi na rak dojke, rak grlića materica, rak debelog creva.

U Fondu navode da se analize hormona štitaste žlezde obavljaju na sekundarnom i tercijalnom nivou i nije propisano koliko puta osiguranik ima pravo da uradi takve analize. Od nečijeg zdravstvenog stanja i mišljenja lekara specijaliste zavisi koliko puta pacijent treba da proveri nivo hormona tiroidne žlezde. Prema Pravilniku o nomenklaturi zdravstvenih usluga, ultrazvuk štitaste žlezde spada u usluge koje se mogu obaviti i na primarnom nivou, a prema indikacijama i kliničkoj slici, lekar specijalista daje predlog kada treba obaviti ultrazvučno snimanje ove žlezde.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор