Nova fabrika „EBM Papst“ u Somboru

made-in-germany-rs-ebm-papst

Nemačka kompanija „EBM Papst“, jedna od vodećih u svetu u proizvodnji elektromotora i ventilatora, otvorila je preko svoje firme u Sloveniji proizvodni pogon u Somboru i zaposlila 35 radnika.

Svi zaposleni u kompaniji „EBM Papst“ posao su dobili posredstvom Nacionalne službe za zapošljavanje, a novih radnih mesta biće još, jer u fabrici nemačkog investitora najavljuju posao za ukupno sto radnika u naredne dve godine.

– Za sada smo sasvim zadovoljni koliko radnici daju od sebe i time kako rade. Sad imamo 35 radnika, a idemo i dalje. Sledeće godine ćemo ih možda imati još duplo više – kaže Još Rupnik, direktor slovenačke kompanije.

U adaptaciju industrijske hale u Somboru slovenačka kompanija je uložila oko 600.000 eura, a u narednom periodu planiraju dalje proširenje proizvodnje, prenosi „RTV1“.

– U Naredne dve godine očekujemo da popunimo ovih 2.400 kvadrata u proizvodnji, tako da planiramo nekih šest miliona eura prometa godišnje. U naredne dve godine trebalo bi da zaposlimo još nekih 50 do 55 radnika, tako da će nas biti ukupno 110 – objašnjava Miha Žagar iz ove kompanije.

Uređaji koji se proizvedu u Somboru namenjeni su inostranom tržištu, pre svega poznatim proizvođačima kućnih aparata i bele tehnike iz Nemačke.

Po rečima Zorana Čavića, koji je završio elektrotehnički fakultet i imao sreće da nakon godinu dana nađe posao u struci kao tehnolog, sa prvom grupom radnika EBM Papsta bio je oko dva meseca u Sloveniji na obuci. Mašine na kojima su tamo učili da rade dopremljene su u Sombor, pa tako sve naučeno u Sloveniji sada mogu da primene fabrici u Srbiji. Obučeni radnici sada u Somboru dalje uče druge kolege kako da rade na mašinama EBM Papsta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор