Klinički centar Srbije dobio gama nož

made-in-germany-rs-bolnica-zgrada

U Klinički centar Srbije (KCS) napokon je stigao gama nož koji će biti postavljen u posebno predvđen prostor, čije će sređivanje i opremanje uskoro biti završeno.

– Kasnilo se zbog problema sa infrastrukturnim instalacijama, koji su naknadno identifikovani. Podzemni deo je na dubini od četiri metra, dve jedinice nalaze se iznad i ispod zemlje na ukupnoj površini od oko 580 kvadrata. Sa radovima se kasnilo, ali negde za dve nedelje i ovaj deo iznad zemlje će biti gotov – objasnio je Igor Komar iz Tehničke službe Kliničkog centra Srbije, a prenosi „RTS“.

Doktorka Danica Grujičić, predsednica Radne grupe za Nacionalni gama centar, kaže da svi u KCS sa nestrpljenjem očekuju početak rada tog centra.

– Obezbedićemo najpreciznije zračenje glave i vrata, bez otvaranja glave i hirurgije. Već imamo nekoliko pacijenata koji su dijagnostifikovani za ovu vrstu lečenja. Očekujemo saradnju i sa drugim kliničkim centrima u Srbiji kako se pacijenti ne bi šetali – rekla je Grujičić.

U prethodnih pet godina država Srbija je na intervenciju gama nožem poslala u Tursku više od 600 pacijenata. Izgradnja Nacionalnog gama centra i nabavka gama noža jedna je od najvećih investicija u domaćem zdavstvu, za koju je do sada izdvojeno oko 4 miliona eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор