Srbija dobila kubansku vakcinu protiv raka!

made-in-germany-rs-spric-vakcina

Dugo očekivana kubanska vakcina protiv raka pluća, “cimavaks”, napokon je stigla u Srbiju.

Posle višenedeljnog odlaganja, ugovor između Instituta Torlak i Instituta za molekularnu imunologiju iz Havane najzad je potpisan, čime je omogućen početak primene ove vakcine na prvih 30 pacijenata sa odgovarajućom propisanom dijagnozom, javljaju srpski mediji.

Institut Torlak se po ugovoru obavezuje na distribuciju i skladištenje vakcina, kao i dopremanje do zdravstvenih ustanova u kojima će pacijenti primati svoje terapije. Lečenje će, kao što je prethodno već dogovoreno, biti sprovođeno u tri bolnice: KBC „Bežanijska kosa“, Klinici za pulmologiju KC Srbija i Institutu za plućne bolesti u Kamenici.

U Srbiju sa vakcinama stižu i kubanski stručnjaci koji će našim lekarima pomagati kao savetnici i mentori. Pored toga, naši doktori će imati na raspolaganju i dijagnostičke aparate koji će im omogućiti da precizno utvrde kod kojih pacijenata terapija ima učinka.

Lekarska komisija u Srbiji će, na osnovu zadatih parametara, odlučivati kojem će pacijentu biti pružena terapiju, a cimavaks će se davati u okviru treće faze kliničke studijskog istraživanja, na osnovu kojeg će je primiti prvih 30 pacijenata.

Po kubanskom zdravstvenom pravilniku, cimavaks je namenjen pacijentima u završnim stadijumima karcinoma pluća, odnosno onima kojima se karcinom razvio lokalno i ne postoji mogućnost operacije, kao i onima kod kojih su se razvile metastaze. Još jedan od kriterijuma za lečenje ovom vakcinom je i taj da karcinom ima potencijal za razmnožavanje malignih ćelija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор