Inovativni lek za Hepatitis C stiže u Srbiju

made-in-germany-rs-lekovi

Ovih dana iz Nemačke će u Srbiju stići novi lek “interferon free” koji će pomoći u lečenju obolelih od Hepatitisa C, a koji je obezbeđen iz donacije.

Terapija će biti primenjena u lečenju po pet pacijenata na infektivnim klinikama u Beogradu i Novom Sadu, a po dvoje obolelih terapiju će primiti u KBC “Zvezdara”, Vojnomedicinskoj akademiji (VMA), gastroenterologiji Kliničkog centra Srbije (KCS), kao i u bolnicama u Kragujevcu i Nišu, prenosi „Blic“.

Inovativni lek “Interferon free” pije se u obliku tableta 12 nedelja. Tretman u SAD košta po pacijentu 82.000 dolara, dok je njegova cena u Hrvatskoj 42.000 eura. Na našem tržištu ovaj lek je registrovan po hitnom postupku 21. oktobra, ali će za pozitivnu listu lekova, koji se izdaju o trošku osiguranja, moći da se konkuriše tek na proleće. To, međutim, ne znači puno, jer se inovativni lekovi u Srbiji tek sporadično uvršćuju među one o trošku osiguranja.

– U Srbiji se pacijenti od hepatitisa leče preko donacija i kliničkih istraživanja. Prva linija “interferona”, koja se primenjuje kod nas, više nije standard u svetu, jer ima ograničene efekte. Više od 50 posto pacijenata ne reaguje na nju, a kod 20 posto virus se vraća. Mi nemamo ni dijagnostiku, odnosno PSR testove, a kad to nemate, za državu nemate ni nove pacijente – objašnjava prof. dr Jasmina Simonović Babić iz Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS.

Najnovija terapija za lečenje Hepatitisa C dostupna je ne samo u najrazvijenijim zemljama sveta, već i u našem okruženju, u Sloveniji, Hrvatskoj, Mađarskoj, a uvodi se i u BiH. Svetska zdravstvena organizacija ovaj lek stavila je na listu esencijalnih (neophodnih) lekova, koji svaka država treba da finansira.

– Ova terapija predstavlja najbolje rešenje za obolele, jer su ti lekovi svojom virusološkom efikasnošću, jednostavnom upotrebom i praćenjem efekata, dobrom podnošljivošću, nadmašili ostale protokole lečenja – kaže dr Simonović Babić.

U Ministarstvu zdravlja kažu da su svesni problema prouzrokovanih situacijom da je u poslednjih nekoliko godina odobren minimalan broj inovativnih lekova, i najavljuju da će jedan od prioriteta u narednoj godini biti da u saradnji sa RFZO određeni broj takvih lekova postane dostupan.

– U saradnji sa stručnjacima Svetske banke već se pripremaju modeli posebnih ugovora kojima bi se u narednoj godini omogućilo snabdevanje pojedinim inovativnim terapijama – kažu u Ministarstvu zdravlja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор