Nemački ratari u krizi zbog sankcija

made-in-germany-rs-njiva

Finansijska situacija za ratare u Nemačkoj drastično se pogoršala usled pada cena poljoprivrednih proizvoda, prouzrokovanog viškovima robe nastalim nakon uvođenja ruskih sankcija na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Evropske unije (EU).

U izveštaju Federacije nemačkih poljoprivrednika (DBV) za 2014-15. godinu navodi se da su prosečni prihodi poljoprivrednih domaćinstava ove godine za 35 procenata niži u odnosu na prethodnu, kada su iznosili 43.300 eura. U 2015. godini prosečni prihodi po poljoprivredniku iznosili su 2.500 eura mesečno, odnosno 30.000 eura na godišnjem nivou, navodi se u izveštaju federacije.

Povodom naglog pada prihoda poljoprivrednika, predsednik DBV Joakim Rukvid je izjavio da „Ovakav pad podseća na krizne godine 2008. i 2009.“, prenosi agencija „Frans pres“.

Kao neke od glavnih razloga za smanjenje prihoda poljoprivrednika u Nemačkoj, Federacija je istakla ruski embargo na uvoz evropskih ratarskih proizvoda, kao i slabljenje tražnje u nizu azijskih zemalja. U izveštaju se takođe procenjuje da će ovakva teška situacija potrajati i u narednoj 2016. godini.

Nemački poljoprivredni sektor drugi je po veličini u EU nakon francuskog.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор