Proizvođači mleka na državnoj „infuziji“

made-in-germany-rs-mleko-casa

Nemačka vlada najavljuje da će ponuditi proizvođačima mleka finansijsku pomoć od najmanje 100 miliona eura, kako bi im pomogla da se izbore sa padom cena koji im ugrožava opstanak.

– Pružićemo proizvođačima kratkoročnu finansijsku pomoć. Vlada će im staviti na raspolaganje najmanje 100 miliona eura u vidu direktne pomoći i poreskih olakšica – izjavio je Kristijan Šmit, nemački ministar poljoprivrede, a prenosi agencija „Frans pres“.

Zarada više hiljada nemačkih poljoprivrednika pod znakom je pitanja zbog sunovrata cena mleka prouzrokovanog prekomernom ponudom u celom svetu. Od kraja prošle godine, kada je Evropa nakon tri decenije ukinula sistem kvota za mleko, većina nemačkih proizvođača mlečnih proizvoda je povećala svoju proizvodnju.

Međutim, izvozno tržište je pokazalo manju moć apsorpcije od obećane, jer je usporavanje rasta u vodećim ekonomijama u razvoju snizilo tražnju. Sem toga, Rusija, koja je veliki potrošač nemačkog sira, bojkotuje evropske proizvode zbog spora s EU oko ukrajinske krize i obostranog uvođenja ekonomskih sankcija.

Posledica takve situacije jeste znatan pad cena mleka. Mnogi nemački distributeri snizili su maloprodajnu cenu mleka na 0,46 eura za litar, zbog čega proizvođači ostaju s prihodom manjim od 20 centi po litru, a to je, prema njihovim tvrdnjama, praktično neodrživo.

U Evropi Nemačka ima najveću produkciju mleka, sa 70.000 proizvođača i 33 miliona tona proizvedenog mleka godišnje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор