VW ispred Tojote u globalnoj prodaji

made-in-germany-rs-volkswagen02

Pošto su prekidi u proizvodnji ugrozili poslovanje “Tojote”, inače najvećeg svetskog prodavca automobila, njena globalna prodaja pala je u prvom tromesečju ove godine ispod nivoa prodaje “Folksvagena”.

Globalna isporuka vozila japanske automobilske kompanije pala je u prvom kvartalu za 2,3 procenta, na 2,46 miliona vozila, izjavila je portparolka Tojote Kajo Doi za njujoršku agenciju “Blumberg”.

Suočen sa najgorom krizom u svojoj istoriji, nemački Folksvagen je u istom periodu povećao obim isporuka za 0,8 posto, na 2,5 miliona vozila, prenosi agencija “Tanjug”.

Zbog jednonedeljnog zatvaranja Tojotinih postrojenja u februaru, što je bilo posledica najrazornijeg zemljotresa u Japanu od marta 2011. godine, japanska automobilska kompanija predviđa da će joj proizvodnja pasti za još 80.000 vozila.

Njujorška agencija navodi da Tojota nije jedina koja je zabeležila pad kvartalne prodaje, već da je i prodaja američkog “Dženeral motorsa” snižena za 2,5 posto, na 2,36 miliona vozila, usled krize na tržištu Južne Amerike i usporavanja kineskog tržišta komercijalnih vozila.

Nemački VW je povećao isporuke u Kinu za 6,4 posto i za 3,5 posto u zapadnu Evropu, a “Blumberg” podseća da je nemačka kompanija izdvojila i 16,2 milijarde eura za troškove globalnog skandala sa lažiranjem podataka o emisiji štetnih gasova.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор