Nemačka prva u Evropi po prodaji elektromobila

Pretekavši Norvešku, Nemačka je postala trenutno najveće evropsko tržište električnih automobila, što pokazuje da su kupci u ovoj zemlji sve više zainteresovani za novu tehnologiju.

Na ovakve trendove ukazuju i kretanja u automobilskoj industriji, budući da kompanije „Folksvagen“ i „Dajmler“ pojačavaju svoju proizvodnju vozila na baterije u težnji da pariraju američkoj kompaniji “Tesla”.

Prema podacima Evropskog udruženja proizvođača automobila, u prvom kvartalu ove godine prodaja vozila sa električnim pogonom skočila je u Nemačkoj za 70 posto na 17.574 automobila, potisnuvši po prvi put Norvešku sa liderske pozicije. Ovakva statistika se odnosi na potpuno električne automobile, kao što je “Teslin” model „S“, ali i na plug-in hibride poput „BMW“-ovog „Aktiv Turera serije-2“, prenosi agencija “Blumberg”.

U kompanijama Folksvagen, Dajmler i BMW ubrzano se vrše izmene na fabričkim linijama za montažu, kako bi se proizvodnja prilagodila strožim evropskim propisima o motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, donetim nakon skandala VW-a sa emisijom nedozvoljenih količina štetnih gasova 2015. godine.

Prodaja električnih vozila je širom Evrope porasla za 41 procenat, pri čemu automobili samo sa električnim pogonom beleže rast prodaje od 35 posto, plug-in hibridi rast od 47 posto, dok je prodaja dizelaša u EU pala za 17 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор