I BMW započinje s proizvodnjom elektromobila

Nemačka automobilska kompanija „BMW“ planira da do 2025. godine izbaci na tržište 12 električnih modela i 13 verzija hibridnih automobila, a prvi njihov elektromobil “mini” naći će se u prodaji već 2019. godine.

Ovim potezom nemački proizvođač luksuznih automobila pridružio se tehnološkom zaokretu u proizvodnji vozila, koji su već najavili njegovi rivali poput „Jaguar Land Rovera“ i „Volvoa“, izveštava britanski „BBC“.

Svoju odluku BMW je saopštio nakon jučerašnje slične objave britanskog proizvođača Jaguar Land Rovera, koji je najavio da će od 2020. godine svako njihovo vozilo imati potpuno električnu ili hibridnu verziju, a da će se već naredne godine u prodaji naći model “Jaguar I-Pace”.

Po mišljenju prvog čoveka BMW-a, Klausa Froliha, “trend ka električnoj mobilnosti je nepovratan”.

– To će se dešavati na drugačije načine i s različitom dinamikom u različitim delovima sveta. Od 2020. godine svi BMW-ovi modeli imaće električnu verziju i postojaće veliki pritisak da se u narednih pet godina proširi “lepeza” potpuno elektrificiranih i hibridnih modela – objasnio je on.

Ralf Špet, generalni direktor Jaguar Land Rovera, najvećeg proizvođača automobila u Britaniji, koji je u vlasništvu indijske kompanije „Tata“, kaže da potez njegove kompanije ima za cilj da se “klijentima pruži još veći izbor”.

Švedska kompanija „Volvo“, čiji su sadašnji vlasnici Kinezi, objavila je u julu da će svi njeni novi modeli od 2019. imati motore na električni pogon, što je godinu dana posle roka koji je sebi zadao Jaguar, komentariše BBC.

I Volvo i Jaguar će ipak nastaviti sa proizvodnjom svojih ranijih modela sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem za koje Špet kaže da su poslednja reč tehnike, zbog čega ćemo i benzince i dizelaše, kako smatra, viđati još dugi niz godina. On je potvrdio da je kompanija već napravila električni prototip klasičnog modela Jaguara tip-E, poznatog kao “E-tip Zero”, koji, kao konceptualno vozilo, nije namenjen prodaji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор