Zaražena piletina u prodaji širom Nemačke

Bio Geflügelmäster

Nemački uzgajivači pilića prekomerno koriste antibiotik kolistin koji tokom masovne upotrebe gubi svoje dejstvo, zbog čega se, korišćenjem takvog pilećeg mesa u ishrani, na ljude prenose bakterije otporne na antibiotike.

Ovaj antibiotik je Svetska zdravstvena organizacija označila kao rezervni, kojem se pribegava samo u slučajevima teških infekcija, kada lečenje konvencionalnim supstancama nije dovoljno. On se od 1950. godine koristi protiv bakterijskih upala, ali vrlo retko, zbog jakih neželjenih efekata, posebno na bubrege, piše magazin „Fokus“.

Međutim, sada se situacija promenila i lekari se sve češće vraćaju kolistinu, jer mnogi uobičajeni antibiotici gube svoje dejstvo. U Nemačkoj se ovaj antibiotik često primenjuje, a što je češća primena kolistina, bakterije brže postaju otporne na njega.

Naučnici Univerziteta u Cirihu su prošle godine vršili probe pilećeg i ćurećeg mesa i u 40 posto proba pronađene su bakterije rezistentne na kolistin. Zbog toga Evropska agencija za medikamente (EMA) želi da smanji upotrebu kolistina za 65 posto, a neki medicinari traže njegovu potpunu zabranu za domaće životinje.

Međutim, nemački savezni ministar poljoprtivrede Kristijan Šmit odbija ovaj predlog, jer bi, kako smatra, zabrana mogla da utiče na lečenje životinja. Ipak, on je najavio redukovanje primene kolistina u masovnom uzgoju., što neće biti jednostavno ostvariti, jer su farmeri u obavezi da obaveste nadležne službe o tome koje antibiotike daju životinjama, ali ne i u kojim količinama.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор