Bajer neće uvoditi GMO u Evropi

made-in-germany-rs-no-gmo

Nemačka hemijska korporacija „Bajer“ saopštava da kada preuzme američkog proizvođača genetski modifikovanog semena i pesticida, kompaniju „Monsanto“, neće uvoditi GMO seme na evropsko tržište.

– Ne preuzimamo Monsanto da bismo otvorili GMO postrojenja u Evropi. Pojedini misle da bi takav potez nama lakše pošao za rukom nego Monsantu, s obzirom na reputaciju koju uživamo, ali to nije naš plan. Ukoliko politika i društvo u Evropi ne žele genetski modifikovana semena, mi to prihvatamo, čak i ako se suštinski ne slažemo – objasnio je generalni direktor Bajera Verner Bauman za nemački list „Zidojče cajtung“.

On je ukazao na primer Severne i Južne Amerike, rekavši da je „pre 20 godina bilo opravdanih razloga za skepticizam, jer je sve to bilo novo i nismo imali iskustva“.

– Stvari su danas drugačije. Nema dokaza da ove tehnologije prouzrokuju ekološke rizike ili da nisu bezbedne – rekao je Bauman i izrazio uverenje da će američki i evropski tržišni regulatori odobriti spajanje dve kompanije, prenosi agencija „Tanjug“.

Bajerovo planirano preuzimanje američke kompanije za 58,8 milijardi eura, najveća je akvizicija ikada realizovana od strane jedne nemačke kompanije. Međutim, grupe za zaštitu životne sredine i pojedini poljoprivrednici prete da će blokirati spajanje dva hemijska giganta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор