Uvećana Bajerova ponuda nedovoljna za Monsanto

made-in-germany-rs-monsanto

Povećana ponuda nemačkog hemijskog koncerna „Bajera“ za preuzimanje američkog giganta u sektoru proizvodnje genetski modifikovanih poljoprivrednih kultura, „Monsanta“, ponovo je „nedovoljna“, iako iz ove kompanije ostaju otvoreni za pregovore kako bi se posao zaključio.

U svom saopštenju Monsanto navodi da je Bajerova prošlonedeljna ponuda od 125 dolara po akciji, u odnosu na prethodna od 122 dolara, „finansijski nedovoljna“ da obezbedi postizanje sporazuma. Ipak, Monsanto ostavlja „otvorena vrata“ za razgovore, dodajući da nema garancija da će dogovor biti i postignut, prenosi agencija „Frans pres“.

Nemački Bajer ne odustaje od preuzimanja Monsanta, zbog čega je prošle nedelje povećao ponudu na oko 65 milijardi dolara, odnosno na 125 dolara po akciji Monsanta. Ovako revidirana ponuda predstavlja premiju od 40 procenata na vrednost akcija američke kompanije.

Kako bi se preuzimanje Monsanta sprovelo, Bajer je izrazio spremnost da, ukoliko to bude potrebno, izvrši određene obaveze prema regulatorima, tako što je ponudio 1,5 milijardi dolara naknade u slučaju neuspeha dogovora zbog propisa o zaštiti tržišne konkurencije, čime je potvrdio svoju sigurnost u uspešan ishod poslovnih pregovora.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор