Akcionari Monsanta odobrili ponudu Bajera

made-in-germany-rs-bayer-logo

Akcionari Američkog „Monsanta“ velikom većinom su prihvatili ponudu nemačkog „Bajera“ za preuzimanje te kompanije po ceni od 57 milijardi dolara, što će obezbediti spajanje dve najveće svetske agro-hemijske kompanije.

Na osnovu ponude date u septembru, akcionari Monsanta će dobiti 128 dolara u gotovini po akciji, a ovaj dogovor treba još da odobre i nadležne institucije. Prema dogovoru sa akcionarima Monsanta, Bajer će platiti 57 milijardi dolara, ali i preuzeti devet milijardi duga kompanije iz Sent Luisa. Akcije Monsanta porasle su na tržištu za 24 posto, na 104,8 dolara, prenosi agencija „Beta“.

Zbog najavljenog spajanja nemačkog prozvođača lekova i hemikalija za poljoprivredu, i američkog proizvođača semena, herbicida i pesticida, neke vlade i vodeće kompanije u poljoprivrednoj industriji izrazili su zabrinutost, jer bi smanjenje konkurencije moglo da ugrozi poljoprivrednike.

Američka Nacionalna unija farmera smatra da bi spajanjem dve kompanije došlo do preuzimanja 80 posto udela u prodaji semena u SAD, kao i 70 posto udela na svetskom tržištu pesticida. Zvaničnici Bajera i Monsanta, s druge stane kažu da će spajanje kompanija pomoći poljoprivrednicima.

Nemački Bajer je na tržištu poznat po aspirinu, leku za alergije „klaritinu“ i „alka selceru“ koji pomaže u otklanjanju mamurluka. Ova kompanija takođe proizvodi i hemikalije za uništavanje korova, insekata i gljivica.

Američki Monsanto prodaje seme za voće, povrće, useve, soju, pamuk, kao i poznate herbicide, a vodeći je u svetu na tržištu genetski modifikovanih organizama.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор