Akcije Bajera pale zbog kazne Monsantu

Akcije nemačke hemijsko-farmaceutske kompanije Bajer pale su na najniži nivo za gotovo dve godine, nakon što je sud u Kaliforniji naložio Monsantu, Bajerovoj filijali, da isplati odštetu u iznosu od 289 miliona dolara.

Pad akcija Bajera za 10,6 posto, na 83,48 eura, desio se pošto je prošle nedelje sud proglasio Monsanto krivim po tužbi da njegovo sredstvo za uništavanje korova na bazi „glifosata“, uključujući tu i brend „roundup“, izaziva kancer.

Domar u jednoj američkoj školi, Dvejn Džonson (46), dobiće odštetu od Bajera, nakon što je tužio Monsanto za oboljevanje od kancera usled neobaveštavanja proizvođača o izlaganju opasnoj supstanci po zdravlje, prenosi agencija „Rojters“.

Postupak protiv američke kompanije Monsanto, koja je ove godine za 63 milijarde dolara prešla u vlasništvo nemačkog Bajera, samo je „kap u moru“ od preko 5.000 sličnih slučajeva širom SAD.

Iz Monsanta su u petak saopštili da će uložiti žalbu na izrečenu presudu suda, navodeći da „presuda ne menja činjenicu da je više od 800 naučnih studija potvrdilo da glifosat ne izaziva kancer“.

Evropska komisija (EK) je u decembru obnovila dozvolu za korišćenje tog herbicida za uništavanje korova u Evropi, uprkos intenzivnoj debati o njegovoj bezbednosti, čak i nakon što su Nemačka i Francuska preduzele korake za blokiranje njegovog korišćenja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор