Bajer opet podigao cenu za Monsanto

made-in-germany-rs-bayer-logo

Nemačka farmaceutska grupa „Bajer“ odlučila je da ponovo podigne ponudu za kupovinu američkog konkurenta, proizvođača semena „Monsanto“, sa ranijih 125 dolara na 127,5 dolara po akciji, odnosno na ukupno 66 milijardi dolara, uključujući tu i dug.

Kompanija Monsanto je sredinom jula odbacila prethodnu Bajerovu ponudu, poručivši da je spremna da nastavi pregovore, podseća agencija „Frans pres“.

Nemački dnevnik „Handelsblat“ je sredinom avgusta izvestio da Bajer grupacija razmatra neprijateljsku ponudu za preuzimanje američke kompanije, ukoliko Monsanto nastavi sa upornim odbijanjem. Međutim, u najnovijem saopštenju o aktuelnom povećanju ponude, Bajer je takođe naveo i da ne planira neprijateljsko preuzimanje konkurenta.

Ukoliko bi došlo do spajanja dve kompanije, nastao bi globalni lider u sektoru proizvodnje pesticida genetski modifikovanog semena.

S druge strane, Monsanto već više od godinu dana pokušava da preuzme švajcarsku kompaniju „Singenta“, kao i agrohemijski sektor nemačke kompanije „BASF“, navodi agencija “ Blumberg“ i dodaje da BASF još uvek može da odigra ulogu spasioca koji bi Monsantu pomogao da odbije Bajerovu ponudu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор