Bajer bi da „preotme“ Monsanto

made-in-germany-rs-bayer-logo

Nemački farmaceutski gigant „Bajer AG“ sa sedištem u Leverkuzenu, saopštava da je u procesu pregovora za preuzimanje američkog proizvođača GMO semena, kompanije „Monsanto“.

Povodom višenedeljnih medijskih spekulacija na ovu temu, nemačka kompanija se oglasila saopštavajući da su se „direktori Bajera sastali nedavno sa menadžmentom Monsanta radi privatnih razgovora o akviziciji te kompanije“, prenosi agencija „Frans pres“.

„Predložena kombinacija bi osnažila lidersku poziciju Bajera kao globalnog inovatora na polju prirodnih nauka u ključnim segmentima, i stvorila vodeće integrisano preduzeće u oblasti agrara“, navodi se u saopštenju nemačke kompanije, koje je usledilo je nakon informacije koju je medijima uputila američka kompanija Monsanto sa sedištem u Sent Luisu, a u kojoj saopštava da je dobila od Bajera „neprijateljsku ponudu za preuzimanje“.

„Povodom nedavnih medijskih napisa, kompanija Monsanto obaveštava da je dobila neželjeni, neobavezujući predlog od Bajera AG za potencijalnu akviziciju Monsanta, što je predmet koji zahteva detaljno razmatranje, regulatorna odobrenja i druge uslove“, navodi se u saopštenju kompanije iz Misurija.

Akcije Monsanta su prošle nedelje skočile, nakon vesti o mogućoj ponudi za preuzimanje od strane Bajera, vrednoj 40 milijardi dolara ili čak i više, međutim u saopštenjima dve kompanije nije spomenut nikakav novčani iznos predložene ponude, prenosi francuska agencija.

Švajcarska kompanija „Singenta“ je prošle godine odbila „neprijateljsku ponudu“ Monsanta, ali je kasnije priatala da je kupi „Kineska Nacionalna Hemijska Korporacija“ za 43 milijarde dolara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор