Bajer prodaje Kovestro da bi kupio Monsanto

Nemaćki “Bajer” je za 1,46 milijardi eura prodao 10,9 posto akcija svoje fabrike hemijskih proizvoda “Kovestro” (Covestro), kako bi prikupio novac za kupovinu američkog proizvođača genetski modifikovanog semena, kompaniju “Monsanto”.

Bajer je po ceni od 66,5 eura institucionalnim investitorima prodao 22 miliona Kovestrovih akcija, što je toj fabrici hemikalija obezbedilo da uđe u indeksnu korpu nemačke berze, koja obuhvata kompanije sa najvećom tržišnom kapitalizacijom.

Nakon prodaje akcija, udeo nemačke farmaceutske kompanije u Kovestru, koji proizvodi providnu plastiku, penaste hemikalije i sastojke za premaze, sada je smanjen na 53,3 procenta, javlja agencija “Rojters”.

Akcije Kovestra, koje je na berzi Bajer listirao prošle godine u oktobru, prošle nedelje su dostigle rekordnu vrednost od 73,27 eura, što je preko tri puta više od inicijalno ponuđene cene od 24 eura. Međutim, njihova cena je nakon toga pala za 6,9 posto, na 66,2 eura, neznatno ispod cene koju je Bajer postavio u blokovskom trgovanju.

U Bajeru kažu da nameravaju da zadrže većinski udeo u Kovestru, ali da je planirano da i njega prodaju u narednih nekoliko godina.

Prodajom akcija Kovestra Bajer prikuplja novac za kupovinu američkog Monsanta, čije će ga preuzimanje koštati 66 milijardi dolara, što će biti najveća gotovinska transakcija ikada u istoriji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор