Deset srpskih banja na prodaju od januara

made-in-germany-niska-banja-park

Državnom pravobranilaštvu, Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje Vlada Srbije je dala rok da najkasnije do 9. januara sledeće godine okončaju sve sudske postupke koji se vode zbog vlasništva nad srpskim banjama.

Ovo se odnosi na specijalne bolnice u Sijarinskoj Banji, Niškoj Banji, na Zlatiboru, u Banji Koviljači, Sokobanji, Bujanovcu, Vrnjačkoj Banji, Ribarskoj Banji, Vranjskoj Banji i Vrdniku. Nakon rešavanja imovinsko-pravnih odnosa, može se očekivati početak procesa privatizacije ovih lečilišta, kada će biti i odlučeno o modelu njihove prodaje.

U Ministarstvu privrede kažu da bi odmah nakon Nove godine banje trebalo da započnu postupak privatizacije. Vlada je zadužila Ministarstvo za rad da joj po isteku roka od 60 dana dostavi izveštaj o rezultatima pregovora, prenose „Večernje novosti“.

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje ne raspolaže kapacitetima da samostalno upravlja rehabilitacionim centrima čiji su vlasnici, a da bi se u Srbiji nastavio razvoj banjskog turizma, neophodna je pomoć države, ističu u PIO fondu.

– U potpunosti podržavamo predlog Vlade da ovom imovinom ubuduće upravlja država, kako bi centri za oporavak bili iskorišćeni u punom kapacitetu. Kada kažemo da Fond nema kapaciteta, ne mislimo na kadrove, nego na činjenicu da su u našem vlasništvu samo zgrade, a da izvori mineralnih voda pripadaju državi, tako da bez nje ne možemo ništa da učinimo da bi rehabilitacioni centri nastavili sa radom – kažu u Fondu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор