Obuka za mlade iz hraniteljskih porodica

made-in-germany-rs-help-ev-logo

Nemačka humanitarna organizacija „Help“ obezbediće stručne obuke za keramičare, kozmetičare, stolare, varioce i krojače, za 14 mladih iz hraniteljskih porodica sa područja Niša, Merošine, Prokuplja i Svrljiga, 8 mladića i 6 devojaka starosti do 23 godine.

Ovaj program se realizuje u okviru projekta „Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa“, čiji je cilj uključivanje Roma i drugih socijalno ugroženih kategorija stanovništva u društveno-ekonomski život i smanjenje siromaštva među ciljnim grupama, a kroz otvaranje novih radnih mesta do kojih će se doći preko stručnih obuka, radionica i umrežavanja.

– Veliki korak je načinila organizacija Help pomažući deci bez roditeljskog staranja, koja su u hraniteljskim porodicama. Puno je takve dece, a čak 40 posto njih se nalazi pred napuštanjem sistema socijalne zaštite. Ohrabrujući je podatak što se takva deca redovo školuju i završavaju sredne škole, a ne retko nastavljaju i sa fakultetima. Najvažniji problem ove dece jeste napuštanje sistema socijalne zaštite, odnosno trenutak kada oni gube pravo na porodični smeštaj, jer su završili sa školovanjem. Danas je jako teško doći do posla, zato moramo biti obazrivi i nastaviti da im pružamo podršku u pronalaženju posla. Stoga su ovakve obuke za praktična zanimanja koja su tražena na tržištu, veoma važne, a omogućavaju mladima da se samozaposle i samostalno zarađuju – kaže Violeta Blagojević, direktorka Centra za porodični smeštaj i usvojenje Niš.

Ona je najavila da u nastavku saradnje sa organizacijom Help postoji mogućnost pružanja podrške i nekim socijalnim preduzećima, a razmišlja se i o udruživanju mladih ljudi koji bi mogli da rade samostalno, prenosi „Kopernikus“.

U realizaciji ovog projekta, nemački Help sarađuje sa Kancelarijom za mlade grada Niša, filijalom Nacionalne službe za zapošljavanje, Centrom za socijalni rad i drugim ustanovama i organizacijama čije su aktivnosti usmerene na smanjenje siromaštva i održivi razvoj.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор