IKT akademija Niškog klastera naprednih tehnologija

made-in-germany-rs-matrix

Niški klaster naprednih tehnologija (NiCAT) je 19. oktobra započeo projekat „IT – šansa za sve“ u okviru koga će se realizovati IT klaster akademija, a uz podršku Razvojne Agencije Srbije (RAS), Nemačke organizacije za međunarodnu tehničku saradnju (GIZ), programa “ACCESS” za razvoj privatnog sektora u Srbiji i niške Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ).

Polaznici Akademije informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) će kroz specijalizovane kurseve i praktičan rad sticati znanja i veštine koje će im omogućiti da lakše dođu do posla. Kao deo petomesečne obuke polaznici će imati, pored teorijskog i praktičnog rada, i obuku u privatnim kompanijama, članicama Niškog klastera naprednih tehnologija, a na osnovu čijih potreba za kadrom je i sastavljen nastavni program akademije.

“Ovaj projekat nema komercijalni karakter i predstavlja još jednu od niza aktivnosti NiCAT-a čiji je cilj da što veći broj kvalitetnih mladih što pre nađe posao u oblasti naprednih tehnologija. Više od polovine projektovanih novih radnih mesta u oblastima nauke, tehnologije, inženjeringa i matematike su računarske profesije. Mladi koji poseduju tražena znanja i veštine konkurentni su na tržištu rada i vrlo lako i brzo dolaze do posla. Potreba za IT kadrovima u Srbiji je velika, ali je broj kvalifikovanih nedovoljan, navodi sajt “nsz”.

Preko pomoći firmama u pronalaženju kadrova, obučavanja i zapošljavanja mladih, projekat unapređuje usluge i uspostavlja novi mehanizam za povećanje konkurentnosti u firmama, članicama NiCAT klastera, razvija njihovu međusobnu saradnju i promoviše dobru IT preduzetničku praksu.

– S jedne strane postoji nedostatak IT kadrova, što je i lokalni i globalni problem, a sa druge strane veliki broj mladih kvalitetnih ljudi napušta naš region. Naš odgovor na ovaj izazov je akademija čiji su nastavni plan i program prilagođeni potrebama IT kompanija. Kroz strogi proces selekcije smo došli do kandidata sa potrebnim predznanjem, ali i potencijalom i velikom motivacijom za usavršavanjem. Raditi sjajne i kreativne stvari, biti deo sveta i istovremeno živeti u našem regionu, a svojim uspehom davati impuls njegovom daljem razvoju, jeste ono što omogućava rad u naprednim tehnologijama – izjavio je menadžer NiCAT klastera Goran Mladenović.

Od oktobra 2016. do marta 2017. godine 24 polaznika IT akademije će biti osposobljeno za rad na poslovima za kojima trenutno postoji najveća tražnja u regionu, a to su front-end developer i back-end developer.

Krajem 2014. godine Nacionalnoj službi za zapošljavanje je uručena zahvalnica za podršku u realizaciji prve „IKT klaster akademije“ koja je ostala upamćena po tome što se 17 od ukupno 22 polaznika zaposlilo još tokom trajanja obuke.

Niški klaster naprednih tehnologija NICAT osnovan je 2011. godine i okuplja 26 uspešnih firmi koje posluju u elektro i elektro-mašinskoj industriji, kao i industriji IKT tehnologija. Klaster posluje sa ciljem da ojača kapacitete članica klastera za tehnološki razvoj i inovacije i razvoj novih tehnoloških proizvoda i usluga. Ujedno teži povećanju vrednosti i obima prometa članica na domaćem i međunarodnom tržištu i promovisanju grada Niša kao povoljne lokacije za poslovanje u oblasti naprednih tehnologija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор