U 36 srpskih škola 42 IT odeljenja

Pored informatike, kao obaveznog predmeta, ove školske godine je u 36 osnovnih škola u Srbiji formirano i 42 IT odeljenja u kojima će se učenici osposobljavati za korišćenje informatičkih alata.

– U proteklom periodu smo radili na pripremi nastavnika, tehnike i popularizaciji ovih odeljenja. Ove godine ćemo imati manji broj IT odeljenja od planiranog, ali višestruko veći u odnosu na prethodne godine. Nastavnici su spremni za početak nastave a obuke još uvek traju kada je reč o nastavi za drugo polugodište – rekao je pomoćnik ministra prosvete za digitalizaciju u prosveti i nauci Saša Stojanović, a prenosi “RTS”.

On je naglasio da u oblasti informaciono komunikacionih tehnologija postoji potreba za stalnim usavršavanjem, kako nastavnika, tako i same tehnologije. Kako navodi, u Srbiji su kadrovi u oblasti IT tehnologija i dalje deficitarni, a potražnja za školovanim stručnjacima je daleko veća od broja učenika i studenata koji završavaju informatičke smerove.

– Situacija u našoj zemlji nije sjajna, ali je dovoljno dobra da obezbedimo računare za sve učenike ovih odeljenja. Talentovanih i naprednih đaka i studenata ima, a nastavnici su obučeni i spremni da upotpune njihovo znanje i razviju talenat. Intersovanje učenika za IT odeljenja je jedan od znakova da smo na pravom putu, dok će uspeh naše industrije u narednim godinama pokazati značaj ovog projekta – poručuje Stojanović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор