Za kornišone pola miliona eura od Nemaca

U čačanskom i knićkom kraju sto četrdeset domaćinstava obavlja ugovorenu proizvodnju kornišona za prerađivača krastavčića iz Nemačke, a nakon četiri meseca srpski povrtari će od ovog posla zaraditi pola miliona eura.

Sveže ubrane kornišone proizvođači dovoze na otkupno mesto kasno uveče. U Zablaću je za nemačkog kupca do sada otkupljeno oko 700 tona ovog povrća. Poljoprivrednici ističu da su zadovoljni unapred ugovorenom proizvodnjom jer ne moraju da brinu o tržištu, prenosi “RTS”.

Na imanju smeštenom na 750 metara nadmorske visine, skoro na samom vrhu Kablara, porodica Čvrkić, uz druge poljoprivredne radove, dnevno ubere i oko 300 kilograma kornišona, uglavnom prve klase.

– Imali smo neku novu zemlju pa smo se oprobali na nekih pet ari i dobro se pokazalo. Što se tiče kvaliteta i prinosa, nije loše – kaže Rajko Čvrkić iz sela Rošci.

Proizvođači kažu da je posao dobar, a zarada odlična, jer za kilogram prve klase krastavčića dobijaju 90 dinara. U intenzivnoj povrtarskoj proizvodnji kornišona imaju stalnu saradnju sa agronomima, koji im pružaju neophodnu pomoć i savete. Pored toga, najviše proizvođača iz čačanskog kraja koristi i subvencije Grada.

– Ovim projektom podržavamo najsitnije poljoprivredne proizvođače, one najugroženije grupe ljudi koji imaju po hektar-dva zemlje – kaže Snežana Đurović Marković iz Službe za razvoj poljoprivrede u Čačku.

Kooperanti nemačkog prerađivača povrća, njih oko 140 iz čačanskog kraja, očekuju nastavak saradnje sa poznatim kupcem za kog bi naredne godine po istom principu trebalo da gaje papriku i jagode.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор