Dogovor sa „Tenisom“ krajem septembra

made-in-germany-rs-klanica

Do kraja septembra u Srbiju će doći Klemens Tenis, vlasnik najveće mesne industrije u Evropi, nemačke kompanije „Tenis“, kako bi sklopio finalni dogovor oko investicije u Srbiji.

Kako navode „Večernje novosti“, dogovor je postignut u četvrtak, tokom jednodnevne posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Nemačkoj i sastanka sa Klemensom Tenisom.

Vučić je nakon sastanka sa nemačkim mesnim magnatom poručio da će prisustvo kompanije Tenis u Srbiji promeniti kulturu poslovanja. Po pisanju Novosti, prvih pet objekata nemačkog investitora trebalo bi da budu izgrađeni u Plandištu, Sečnju, Odžacima, Čalmi i Apatinu.

U Srbiji su pripeme za ulaganja Tenisa počele još u decembru 2014. godine, a u aprilu 2015. je potpisan memorandum o razumevanju između kompanije Tenis i Republike Srbije, kojim je opisan projekat ulaganja u srpsku mesnu industriju.

U memorandumu se navodi da je Tenis zainteresovan za izgradnju do 20 tehnološki najsavremenijih farmi svinja u Srbiji, pri čemu će svaka od njih imati kapacitet od 2.500 krmača, a isporučivaće 65.000 tovljenika godišnje. Nemačka investicija bi približno iznosila oko 21 milion eura po farmi, od kojih bi se svaka prostirala na oko 15 hektara građevinskog zemljišta i 3.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, datog u dugoročni zakup.

Po proceni kompanije Tenis, investicija u Srbiji bi bila isplativa sa najmanje 10 farmi svinja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор