Potpisan Memorandum sa nemačkim „Tenisom“

made-in-germany-rs-klanica

Vlada Srbija i nemačka kompanija „Tenis“ (Tönnies Lebensmittel GmbH & Co. KG), koja je najveći proizvođač mesa u Evropi, potpisale su u Beogradu Memorandum o razumevanju, a premijer Srbije Aleksandar Vučić tim povodom je najavio i mogućnost potpisivanja ugovora u narednih mesec dana.

U cilju jačanja svog prisustva na tržištima jugoistočne Evrope, kompanija Tenis je zainteresovana da dugoročno investira u Srbiju oko 400 miliona eura, kroz izgradnju tehnološki i proizvodno zaokruženih kapaciteta za proizvodnju mesa i proizvoda od mesa.
Premijer Vučić je, s tim u vezi, objasnio da su već dogovorene lokacije za izgradnju pet farmi, kao i da se sada razgovara za još isto toliko lokacija, prenosi agencija „Tanjug“.

Srpski premijer zahvalio se Privrednoj komori Srbije (PKS) na pomoći u realizaciji ovog posla, a Marko Čadež, predsednik PKS, je naglasio da će „Tenis“ od srpskih kooperanata kupovati ne samo svinje, već će ta investicija doneti posao ne samo proizvođačima stočne hrane i ostalim poljoprivrednicima, već i građevinskoj industriji koja će biti angažovana na izgradnji farmi i klanica, kao i nizu povezanih delatnosti.

– Ova investicija je strateški važna za razvoj srpske poljoprivrede. Tenis vidi u Srbiji ogroman potencijal za razvoj tog dela poljoprivrede i pre svega za izvoz, ne samo u region i EU, već i Aziju i tržište Rusije. Pored izvoza važno je što će oni, osim što će imati svoje farme, raditi sa srpskim farmerima i kooperantima i to znanje koji će srpski poljoprivrednici dobiti, najveći je kvalitet ove investicije – naglasio je Čadež.

On je dodao da očekuje da će dolazak „Tenisa“ u Srbiju biti naš najbolji marketing u Nemačkoj, ističući da je reč o kompaniji koja je povezana sa svim segmentima privrede u Nemačkoj.

Nemački Tenis je jedan od najvećih proizvođača svinja u Evropi koji godišnje uzgaji oko 17 miliona svinja, ali i oko 400.000 goveda, i koja ima obrt veći od pet milijardi eura na godšnjem nivou.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор