Na „Oplenačkoj berbi“ 220.000 posetilaca

made-in-germany-rs-vino-vinograd

Ovogodišnju 53. po redu manifestaciju posvećenu grožđu i vinu, „Oplenačka berba“, koja je tokom protekla tri dana održana u Topoli, posetilo je čak 220.000 posetilaca.

Prema rečima predsednika Skupštine opštine Dragana Jovanovića, Topola ima 3.500 registrovanih gazdinstava, i najveći broj gazdinstava u Srbiji koja su u sistemu PDV-a, a negde ih je oko 300, prenosi agencija „Tanjug“.

– Ta gazdinstva imaju promet više od 8.500 miliona godišnje. Po tome smo jedinstveni u Srbiji. To samo pokazuje da u ovom trenutku imamo najbolju poljoprivrednu proizvodnju južno od Save i Dunava. U Topoli se voće gaji na površini od oko 10.000 hektara. Od toga je 1.000 hektara pod vinogradima, a imamo i između 700 – 750 hektara pod starim sortama. Najdominatniji je „prokupac“, dok su na oko 250 hektara nove bezvirusne sorte, najčešće italijanske – istakao je Jovanović.

Direktorka Turističke organizacije Ljiljana Todorović kaže da je manifestacija Oplenačka berba ove godine zabeležila svojevrsne rekorde, počevši od broja posetilaca, pa do broja učesnika na samoj manifestaciji. Ona je objasnila da je u svečanom defileu ulicama Topole bilo blizu 500 učesnika, da su u kulturno-umetničkom programu nastupili gosti iz Švajcarske, Republike Srpske i Crne Gore, a da je u zabavnom delu nastupio Leksington bend koji je napunio gradski trg.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор