Help i Niš donirali opremu za mali biznis

made-in-germany-rs-help-ev-logo

Nemačka humanitarna organizacija “Help” i grad Niš potpisali su ugovore o donaciji opreme za 37 pojedinaca i udruženja, koji će započeti mali biznis, uglavnom u oblasti poljoprivrede i zanatstva.

U okviru projekta “Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva u Srbiji”, koji u našoj zemlji realizuje organizacija “Help” u saradnji sa lokalnim samoupravama, dodeljeni su grantovi u ukupnoj vrednosti od 250.000 eura, od kojih grad Niš finansira 50 procenata. Grantovi za 37 korisnika pojedinačno su iznosili od 1200 do 2400 eura.

Bojana Nikolić i Svetlana Vučković dobiće na ovaj način grant za proširenje svojih biznisa u oblasti kozmetike i muzičke produkcije.

– Ovo je samo kruna mog dosadašnjeg rada i zalaganja. Bez ove pomoći ne bih uspela da registrujem svoj biznis i zaposlim nove ljude, a samim tim se rešava budućnost i mog deteta. Najbitnije od svega je upravo to što ovo nije samo puka dodela opreme ili sredstava – kaže Nikolićeva.

– Inače, ja sam po zanimanju master teoretičar umetnosti. Iako sam bila najbolji student, do sada nisam imala prilike da se javim ni na jedan konkurs, pa sam rešila da pokušam sama da otvorim svoj privatni posao – priča Vučkovićeva.

Po rečima Zorana Perišića, gradonačelnika Niša, Grad će uvek prihvatiti poziv domaćih i stranih organizacija koje pomažu ugroženim grupama, kako bi uticao na uvećanje broja malih i srednjih preduzeća i osnaživanje postojećih, a sve u cilju smanjenja broja nezaposlenih i integracije marginalizovanog dela sugrađana.

– Organizacija Help, uz donaciju nemačke vlade, uspešno sprodvodi ovaj program, a mi sa njima imamo ugovor do 2016. godine, do kada ćemo nastaviti zajedničku saradnju. Siguran sam da će svako ko ubuduće bude radio posao gradonačelnika, prepoznati saradnju sa Helpom kao nešto bitno. Sada je najvažnije što su naši sugrađani prepoznali u sebi sposobnost da uz neko minimalno ulaganje, koje će se ostvariti zajedničkom akcijom grada i organizacije Help, moći da pokrenu neki svoj mali biznis – ističe Perišić, a prenosi TV “Kopernikus”.

Iz nemačke humanitarne organizacije Help poručuju da je cilj projekta uključivanje marginalizovanih i socijalno ugroženih grupa u društveni i ekonomski život zemlje, smanjenje siromaštva i podsticanje preduzetništva. Ovaj projekat Help sprovodi u Srbiji od maja 2013. godine, pa do kraja 2016. uz finansijsku podršku nemačke vlade i gradova i opština u Srbiji, među kojima su i Niš i Pirot.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор