Nemački “Help” donira pirotske pčelare

made-in-germany-rs-help-ev-logo

Nemačka humanitarna organizacija “Help” i lokalna samouprava Grada Pirota potpisale su ugovor o donaciji u opremi sa 37 Piroćanaca koji će započeti samostalnu proizvodnju meda ili proširiti svoje kapacitete.

Porodica Pejčić poseduje 200 košnica i spada u veće pirotske proizvođače meda. Njih četvrdesetak okupljenih u Udruženje pčelara “Stara planina” žele da uvećaju svoju proizvodnju i da na praktičniji način plasiraju svoj med i druge pčelinje proizvode na tržište. U tome će im pomoći oprema koju će dobiti, vredna 15 hiljada eura, a kako kažu, ova donacija prvi je ozbiljan korak u razvoju pirotskog pčelarstva, prenosi “RTS”.

– Radi se o dve velike proizvodne linije. Jedna je za proizvodnju saćnih osnova i valjanje na hladno, a druga za proizvodnju pčelinje hrane. Nama će ova oprema puno značiti, pre svega kao velikim pčelarima, jer se radi nešto o novoj tehnologiji, koju mi sami ne možemo da priuštimo – objašnjava Ljiljana Pejčić.

Opremu za započinjanje privatnog posla ili za proširenje popstojeće proizvodnje, u vrednosti od 1.200 do 2.400 eura po korisniku, dobilo je preko nemačkog “Helpa” 37 građana Pirota, koji su uspeli da prođu na konkursu. Neki od njih nabrajaju da će dobiti frezu, prskalicu i motor za navodnjavanje, što im je neophodno za proširenje proizvodnje. Drugi kažu da je ovo idealan način da se sami zaposle, sami osnuju firmu i od toga žive.

– Ovaj projekat osmi je od 2013. godine, koji “Help” sprovodi u saradnji sa opštinom Pirot. Kroz programe podrške do sada su uručene subvencije u vrednosti od preko milion eura. Na teritoriji Opštine Pirot najveći broj ljudi se bavi poljoprivredom, tako da smo uglavnom podržavali proizvodnju iz oblasti poljoprivrede, prerade, ali su tu i zanati i uslužne delatnosti – navodi Maša Bubanj, programski menadžer organizacije “Help”.

Po rečima Vladana Vasića, predsednika Opštine Pirot, ekonomski je podržano unapređenje poslovanja 360 ljudi, odnosno oko 300 porodica. Opština je u projektu učestvovala sa 30 procenata sredstava, dok je ostalo finansirao “Help”. Po podacima nemačke humanitarne organizacije, u Pirotu je oko 80 posto klijenata uspelo u svom poslu, pa da će do kraja 2016. godine biti raspisan još jedan konkurs za donaciju u opremi i organizovanje stručne obuke.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор