Vlada objavila ugovor za „Beograd na vodi“

made-in-germany-rs-beograd-na-vodi

Vlada Republike Srbije objavila je danas na svome sajtu ugovor o projektu „Beograd na vodi“, jer je, kako je objasnio gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ugovor tek sada postao pravosnažan.

Ugovor za ovaj kapitalni projekat postao je pravosnažan nakon što je Beograd završio raščišćavanje dela Savskog amfiteatra, a arapski investitor uplatio u četvrtak 20 miliona eura za realizaciju tog projekta.

Ugovorne strane su Vlada Srbije, preduzeće „Beograd na vodi“ iz Beograda, „Belgrejd voterfront kapital investments“ kao stratateški partner i „Al Mabar internešnel investment“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kao garant. Muhamed Alabar zastupa kompanije iz Emirata, prenose srpski mediji.

Srpska vlada po ugovoru ima 32 posto, dok strateški partner ima 68 posto vlasništva u preduzeću Beograd na vodi, koje će formalno i realizovati ovaj projekat, a po tom odnosu će se deliti i dobit preduzeća. Strateški investitor će obezbediti finansiranje, odnosno obezbediće 300 miliona eura za finansiranje, i to 150 miliona kao dodatni kapital i 150 milona eura kao kredit. Strateški partner će Srbiji obezbedi kredit od 40 miliona eura za troškove raščišćavanja i eksproprijacije zemljišta i kredit od 90 miliona eura za finansiranje infrastrukture.

Projekat stambeno-poslovnog kompleksa Beograd na vodi, trebalo bi da bude igrađen na 98 hektara zemljišta na desnoj obali Save, blizu centra grada. To zemljište će, po ranijim informacijama, biti ulog Srbije u preduzeću Beograd na vodi. Delovi ovog zemljišta će biti dati u zakup firmi Beograd na vodi na 99 godina, bez naknade.

Ugovorom je predviđeno da prednost pri izboru izvođača radova imaju kompanije iz Srbije, ako ponude iste uslove i kvalitet radova kao inostrane firme. Srbija i Grad Beograd imaju obavezu da izgrade neophodnu komunalnu i saobraćajnu infrastrukturu do granica projekta Beograd na vodi. Članovi društva Beograd na vodi sporazumeli su se da nastoje da 50 posto projekta bude realizovano u roku od 20 godina, a čitav projekat za 30 godina.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор