Potpisan ugovor za „Beograd na vodi“

Prema potpisanom ugovoru Vlade Srbije sa partnerom iz Ujedinjenih arapskih emirata o izgradnji projekta „Beograd na vodi“, Republika Srbija će biti vlasnik 32 posto kapitala, dok će udeo kompanije iz UAE u kapitalu iznositi 68 posto.

Ugovorom je precizirano da će projekat trajati maksimalno 30 godina, od čega 50 posto projekta mora biti završeno u prvih 20 godina, a prilikom realizacije domaći izvođači radova će imati prednost.

Za finansiranje ovog projekta kompanija „Belgrade Waterfront Capital Investment LLC“, u vlasništvu kompanije „Eagle Hils“ iz UAE, obezbediće 300 miliona eura i 150 miliona eura u formi kapitala, uz dodatnih 150 miliona zajma u formi pozjamice osnivača kompanije. Kompanija će Republici Srbiji dodatno odboriti zajam od 90 miliona eura za preseljenje železničkih objekata iz Savskog amfiteatra kao i 40 miliona eura za završetak procesa eksproprijacije, prenosi agencija „Tanjug“.

Eagle hils je prihvatio da im se zemljište izda u dugoročni zakup od 99 godina, a zgrade koje se nalaze u različitim režimima zaštite od strane države neće biti uklanjane. „Hotel Bristol“, zgrada glavne Železničke stanice i Fabrika papira „Milana Vape“ će po modelu zgrade „Zadruge“ ostati u državnom vlaništvu i biti obnovljene i korišćene za kulturne sadržaje.

Predviđeno je da se na površini od oko 177 hektara izgradi više od milion kvadratnih metara stambenog prostora, oko 750.000 kvadratnih metara poslovnog i komercijalnog prostora, više od 62.000 kvadrata javnih sadržaja, kao što su vrtići, škole, ustanove kulture, socijalne i zdravstvene zaštite, i oko 242.000 kvadrata novih zelenih površina. Planirana je izgradnja 6.000 stanova, 24 grupacije kancelarijskih prostora i osam hotela. Kula Beograd biće visoka oko 200 metara, a tržni centar će imati više od 140.000 kvadrata bruto površine za izgradnju.

Po rečima premijera Srbije Aleksandra Vučića, objekti iz prve faze trebalo da budu izgrađeni do 2019. godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор