Beograd kupuje 30 novih „Ikarbus“ autobusa

made-in-germany-rs-ikarbus

Gradskom saobraćajnom preduzeću (GSP) „Beograd“ kompanija „Ikarbus“ isporučiće u narednih šest meseci 30 novih solo niskopodnih autobusa.

Na potpisivanju ugovora između Grada i kompanije, gradonačelnik Beograda Siniša Mali je podsetio da su solo vozila poslednji put kupljena 2008. godine, kao i da je to tip autobusa koji najviše nedostaje glavnom gradskom prevozniku, prenosi „B92“.

– Uštede i povećanje prihoda koje smo ostvarili u GSP-u, sada ulažemo u nove autobuse. Ova vozila će imati samohodnu „Mercedesovu“ šasiju, motor „euro 5“, automatski menjač, ulaze za invalide i brojače putnika. Kapacitet im je sto putnika sa 35 mesta za sedenje, klimatizovana su, sa antivandal sedištima i sistemom za mobilni video-nadzor spoljašnjosti i unutrašnjosti, zbog čega će umnogome doprineti boljem prevozu građana – istakao je Mali.

Tom prilikom gradonačelnik je najavio da se vrlo brzo očekuje tender za nabavku još 20 autobusa, a u sledećih nekoliko nedelja i tender za pet električnih autobusa, koji će putnike prevoziti na jednoj liniji. Kako je naglasio, ta novina biće dobra sa ekološke strane, a povećaće i atraktivnost Beograda kao turističke destinacije, jer nema mnogo metropola koje imaju takva vozila.

– Nabavka vozila je i velika poruka „Ikarbusu“ da verujemo u kvalitet njegovin autobusa, ali i domaćoj privredi, jer 50 posto komponenti ugrađenih u ova vozila dolazi od srpskih dobavljača. Na ovome se neće stati i konsolidacija GSP-a se nastavlja, a za sledeću godinu planirana je nabavka još osamdeset novih vozila – najavio je Mali i naglasio da GSP „Beograd“ trenutno u svom voznom parku ima 358 solo autobusa, od kojih je 168 već prešlo milion kilometara, zbog čega je neophodna kupovina novih i kvalitetnih vozila.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор