Realni sektor dobio prvi granski kolektivni ugovor

Businesswoman signing a document.

Businesswoman signing a document.

U Srbiji su juče predstavnici sindikata i poslodavaca potpisali prvi granski kolektivni ugovor u realnom sektoru, koji se odnosi na oblast hemije i nemetala.

Ugovorom, koji je u ime Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) potpisao Ljubiša Nestorović, a u ime Unije poslodavaca Srbije (UPS) Miloš Nenezić, predviđena su poboljšanja u odnosu na postojeći Zakon o radu, prvenstveno u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, ali i oko nekih pitanja koja se odnose na rad i zapošljavanje.

Naknada za rad u danima državnih praznika, koja po zakonu iznosi 110 posto, ugovorom je povećana na 120 posto. Plaćanje za noćni i prekovremeni rad povećano je sa 26 na 30 posto, dok će minuli rad za sve zaposlene u ovoj grani biti obračunat u visini 0,5 posto, a za novozaposlene po 0,4 posto, koliko je predviđeno i zakonom.

Predsednik Samostalnog sindikata hemije i nemetala Ljubiša Nestorović je objasnio da je prethodni granski ugovor za ovu oblast istekao 9. januara 2015. godine, a da su pregovori trajali šest meseci, sa prekidima od oko dva meseca, prenosi agencija “Tanjug”.

– Ovim ugovorom sprečena je samovolja pojedinih poslodavaca koji ne žele da potpišu kolektivni ugovori u svojim firmama, već donose pravilnike o radu kao jednostrani akt. Ukoliko Vlada Srbije bude odobrila prošireno dejstvo granskog ugovora, takvi poslodavci će morati ili da usklade svoje pravilnike o radu sa granskim ugovorom ili da donesu sopstvene kolektivne ugovore koji će biti usklađeni sa granskim – kaže Nestorović.

Po rečima potpresednika UPS Miloša Nenezića, potpisani dokument je rezultat kvalitetnih pregovora između predstavnika sindikata i poslodavaca. On je izrazio očekivanje da će granski ugovor doprineti efikasnijem poslovanju preduzeća i boljim odnosima unutar firmi.

Pomoćnik ministra za rad Zoran Lazić je istakao tom prilikom da vlada ne učestvuje u pravljenju kolektivnih ugovora u realnom sektoru, ali da podržava nastojanja da se oni potpšu.

– Kolektivni ugovori su deo socijalnog dijaloga, doprinose socijalnom miru, zaštiti prava zaposlenih ali i unapređuju ukupnog poslovnog ambijenta. Resorno ministrastvo daje mišljenje na prošireno dejstvo granskog kolektivnog ugovora, a Vlada Srbije odlučuje o njegovom usvajanju – objasnio je Lazić i podsetio da je u javnom sektoru vlada potpisala granske kolektivne ugovore u svim oblastima.

Predstavnici Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) “Nezavisnost” nisu bili na potpisivanju granskog kolektivnog ugovora za oblast hemije i nemetala, jer kako navodi Nestorović, to nije dozvolio njihov predsednik Branislav Čanak.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор