Državne subvencije za kupovinu elektromobila

made-in-germany-rs-elektricni-auto

Nemačka se ozbiljno priprema da u narednih pet godina sa svojih puteva izbaci oko 14 milona automobila čiji motori nisu po standardu „evro šest“, a do kraja godine treba da bude donet zakon kojim će se vozilima starosti do 2012. godine zabraniti vožnja po gradskim centrima.

Kancelarka Angela Merkel postigla je dogovor sa nemačkim, ali i Evropskim proizvođačima automobila, koji predviđa zajednička ulaganja od 1,2 milijarde eura u podsticanje kupovine ekološki prihvatljivih vozila. Svakog kupca elektromobila Nemačka vlada će subvencionisati sa 4.000 eura, a troškove zamene automobila na naftu i benzin električnim, podeliće po pola država i proizvođači. Država je preuzela i obavezu da uloži 300 miliona eura i za tri godine sagradi mrežu za punjenje takvih vozila, prenosi „RTS“.

Ova vest predstavlja veliku šansu i za Srbiju, jer naši instituti trenutno rade na potpuno novom načinu iskorišćenja baterija putem kondezatora, a na tom poslu već sarađuju sa renomiranim nemačkim institutima. Oni se nadaju da će se bar deo sredstava, koje su kroz patente ponudili Nemcima, vratiti u Srbiju. U Institutu u Staroj Pazovi i Institutu „ECO“, kompanije „IEEG“, se nadaju da će Nemci pomoći i razvoj prvog srpskog automobila na električni pogon, čija je premijera najavljena za kraj godine.

U Nemačkoj se godišnje na tržište plasira više od tri miliona novih elektromobila, međutim, do sada ih je prodato svega nešto više od 30.000. Nemačka vlada očekuje da će najnovija inicijativa uticati na znatno povećanje tražnje za električnim automobilima i „plag-in“ hibridima. Planirano je da do kraja ove decenije na ulicama nemačkih gradova broj elektromobila dostigne brojku od milion.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор