I nemačkim građevincima veća plata

made-in-germany-rs-gradjevina02

Nemački poslodavci i sindikati iz sektora građevinske industrije postigli su dogovor o povećanju plata za oko 5 posto za ukupno 750.000 svojih radnika.

Federacija poslodavaca (ZDB) i sindikat “IG Bau” saglasili su se da u dve faze radnicima na zapadu Nemačke podignu plate za 4,6 posto, a onima na istoku za 5,3 posto, tokom perioda od 22 meseca, navodi se u zajedničkom saopštenju, a prenosi agencija “Frans pres”.

U saopštenju sindikata se objašnjava da je dogovor postignut nakon “izuzetno teške” 14-satne runde pregovora, koja je trajala do ranih jutarnjih časova, a dolazi samo nekoliko dana od kada su sindikati i poslodavci dogovorili povećanje plata od 4,8 posto za 3,8 miliona radnika u metalskoj industriji.

Plate u Nemačkoj su u prethodnim periodima beležile samo skroman rast, što je pomoglo podizanju konkurentnosti nemačkih kompanija. Međutim, mnoge industrijske grane sada se sve više žale na manjak kvalifikovane radne snage, što sindikati koriste kao izgovor da zahtevaju veće podizanje plata, navodi francuska agencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор