Nemačkim metalcima plate veće za 4,8 posto

made-in-germany-rs-igm

Poslodavci i sindikati u nemačkom sektoru metaloprerađivačke i mašinske industrije, koja broji 3,8 miliona radnika, postigli su dogovor o povećanju plata za 4,8 procenata, saopštio je sindikat „IG Metal“.

Prema pilot sporazumu za saveznu državu Severna Rajna-Vestfalija, koji će služiti kao reper za ostatak zemlje, metalskim radnicima će u periodu april-juni 2016. biti jednokratno isplaćeno 150 eura. Nakon toga njihove zarade će 1. jula biti povećane za 2,8 posto, a ponovo za 2 posto u aprilu 2017. godine, navodi se u saopštenju sindikata, a prenosi agencija „Frans pres“.

Sindikat je tokom pregovora insistirao na tvrdnji da će povećanje plata „ojačati tražnju“, koja je trenutno jedan od glavnih stubova ekonomskog oporavka Nemačke. Sporazum o platama metalaca će važiti 21 mesec, a sadrži i klauzulu koja omogućava kompanijama u finansijskim teškoćama da odlože jednokratnu uplatu i drugu fazu povećanja plata, precizira sindikat.

Kako je objašnjeno u saopštenju, sindikat je tražio povećanje plata za pet posto, s obzirom na povoljnui situaciju sa profitima mnogih kompanija u metalskom sektoru, međutim, poslodavci su ponudili povećanje od 2,1 posto u razdoblju od dve godine.

Prethodni sporazum o platama između sindikata i saveza nemačkih poslodavaca, (Gesamtmetalm) istekao je u martu ove godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор