Rast plata u Nemačkoj veći nego u Francuskoj

made-in-germany-rs-statistika-grafikon

U odnosu na 2013. godinu, plate u Nemačkoj su u prošloj godini porasle u proseku za 2,9 posto, dok su u Francuskoj povećane za 1,4 posto.

Podaci nemačkog zavoda za statistiku “Destatis” pokazuju da je zbog sporijeg rasta plata u odnosu na Nemačku, Francuska u prošloj godini napredovala u konkurentnosti cena svojih proizvoda. Međutim, razliku u stopi rasta plata u dvema državama treba uporediti s godišnjim stopama inflacije, budući da je ona od 0,8 posto u Nemačkoj, bila nešto viša u odnosu na 0,6 posto koliko je iznosila u Francuskoj.

U Destatisu navode da više godina unazad plate u Nemačkoj uglavnom rastu brže. Tako su u 2013. godini prosečno porasle za 2,6 posto, a u Francuskoj za 1,7 posto. U 2010. godini i u jednoj i u drugoj zemlji zarade su porasle za 1,8 posto, a stopa rasta u Francuskoj bila je veća samo u 2011. godini, kada je bila 2,2 posto, dok je u Nemačkoj bila 2,0 posto, prenosi agencija “Tanjug”.

Najveće razlike u rastu plata po sektorima u Nemačkoj, prošle godine su evidentirane u branši ugostiteljstva (1,5%), s jedne strane, i vodosnabdevanja i upravljanja otpadom (3,3%), s druge strane. Što se Francuske tiče, najveća razlika u stopama rasta zarada bila je između energetskog sektora (0,7%) i sektora rudarstva (1,7%).

Međutim, socijalna davanja su u Francuskoj znatno veća nego u Nemačkoj. Tako je u 2014. godini na svakih 100 eura bruto plate, privatni poslodavac u Nemačkoj plaćao na ime socijalnih naknada 28 eura, u Francuskoj čak 47 eura, ističu u Destatisu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор