Berlin sankcioniše “nelegitimne” bankarske transakcije

made-in-germany-rs-bank

Nemačke vlasti uvešće kontrolu “nelegitimnih” finansijskih operacija koje sprovode banke, kao što je „Komercbanka“, a koje stranim investitorima pomažu u obmanama vezanim za paćanje poreza.

Ove transakcije pomažu stranim investitorima da plate manje poreze na dividende putem privremenog transfera akcija koje investitor ima na nemačku banku. Strani investitori u Nemačkoj podležu porezu po odbitku na dividendu ostvarenu na njihovim nemačkim akcijama. Ali, da bi zaobišli 15-postotni porez, oni jednostavno prenesu svoje vlasničke udele na neku banku kao što je Komercbanka, koje uživaju povoljniji poreski režim koji važi za domaće investitore.

– Te operacije su možda legalne, ali ih mi ne smatramo legitimnim – izjavio je nemački ministar finansija Volfgang Šojble, a prenosi agencija „Frans pres“.

Nemački mediji su izvestili da je zbog tih operacija država od 2011. godine gubila oko milijardu eura godišnje (1,2 milijarde dolara). Portparolka u nemačkom Ministarstvu finansija nije potvrdila ovu procenu, ali je navela da će biti pokrenuto pitanje u vezi sa Komercbankom, u kojoj država, nakon spasilačkog paketa iz 2008. godine, još uvek ima 15 posto vlasničkog udela.

– Mi smatramo te operacije nezakonitim, jer je njihova svrha izbegavanje poreza na dividende – naglasila je ona.

Komercbanka navodi u svom saopštenju da obavlja 100.000 finansijskih transakcija dnevno, i da se u tom kontekstu, neizbežno suočava sa takvim ”zaobiđi porez” situacijama. “Putem našeg internog sistema i kontrole, obezbeđujemo da se svi poslovi obavljaju u skladu s važećim zakonima”, kaže se u saopštenju.

Predlog zakona o zabrani ovih operacija, koje se u finansijskom žargonu nazivaju kum-kum transakcijama, tek treba da dođe u parlament, a ako bude izglasan važiće retroaktivno od 1. januara 2016. godine, prenosi francuska agencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор