Dogovoreno spajanje Londonske i Dojče berze

made-in-germany-rs-frankfurtska-berza

U zajedničkom saopštenju, Londonska i Dojče berza potvrđuju da su potigle dogovor o spajanju i formiranju nove kompanije sa sedištem u Londonu i Frankfurtu, vredne 30 milijardi dolara.

Dogovor sada treba da odobre nadležne službe u Evropskoj uniji, SAD i Rusiji, a ukoliko ne bude protivljenja regulatora, očekuje se da će spajanje biti završeno u prvom tromesečju 2017. godine. Dve berze navode da je reč o spajanju jednakih, koje će ubrzati rast, a klijentima ponuditi više proizvoda i usluga, prenosi agencija „Asošiejted pres“.

Zajedničko je mišljenje i da dogovor o spajanju ima smisla i ukoliko Britanci odluče da izađu iz Evropske unije, uz priznanje da Bregzit predstavlja rizik za poslovanje. Dogovor bi mogle ugroziti i ponude drugih kompanija poput „Internešnal eksčejndž“ (International Exchange), vlasnika Njujorške berze, koja je već saopštila da razmatra bolju ponudu za Londonsku berzu, navodi „Blumberg“ i ocenjuje da će nova berzanska kompanija biti najveća u svetu po prihodu i druga po tržišnoj vrednosti, kao i da će biti snažan rival drugim velikim berzanskim kompanijama.

Na osnovu jučerašnjeg stanja, Londonska berza je vredela 10 milijardi funti (14,1 milijardi dolara), a Dojče berza 14,7 milijardi eura (16,3 milijarde dolara). Stoga je dogovoreno da Dojče berza, koja je između ostalog vlasnik i Frankfurtske berze, dobije u novoj kompaniji 54 posto udela u akcijama.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор