EU brani spajanje Londonske i Dojče berze

Evropska unija je stopirala spajanje Londonske berzanske grupe „LSE2 i nemačke „Dojče berze“, uz opravdanje da bi ovakav poslovni dogovor ugrozio konkurenciju.

Peti pokušaj spajanja kompanija sa ciljem formiranja najveće evropske berze doveo bi do stvaranja monopola na tržištima koja se bave kliringom, saopštila je Evropska komisija (EK), a prenosi agencija „Rojters“.

„Budući da obe strane nisu dostavile rešenja koja su zahtevana radi otklanjanja zabrinutosti povodom konkurencije, Komisija je odlučila za zabrani spajanje”, navodi se u saopštenju Margret Vestager, evropske komesarke za zaštitu konkurencije.

Po oceni agencije „Frans press“, odluka EK je bila očekivana, nakon što je LSE grupa prošlog mesesa saopštila da je odbacila zahtev Komisije da proda svoj većinski udeo u italijanskoj platformi za trgovanje „MTS“.

Spajanjem dve berze bio bi osnovan berzanski gigant i snažan konkurent Čikaškoj merkantilnoj berzi i „ICE“ i „Honkonškoj berzi“ u Aziji.

Međutim i u Nemačkoj se nedavno javila zabrinutost, nakon što se saznalo da bi sedište udruženih berzi bio London, a ne Frankfurt. Spajanje je naišlo na kritike i u Francuskoj, Belgiji, Portugaliji i Holandiji, jer sve one strahuju za budućnost sopstvenih berzi, koje su u vlasništvu „Euronext-a“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор