„Dojče berza“ preuzima platformu za vanberzansko trgovanje

Dojče berza

U nastojanju da u okviru svog deviznog poslovanja osnaži menjačke poslove, „Dojče berza“ je ušla u postupak kupovine platforme „360T Beteiligungs“ za vanberzansko trgovanje, po ceni od 725 miliona eura, odnosno 796,4 miliona dolara.

Predstavnici Dojče berze i vlasnici ove platforme sa sedištem u Frankfurtu, među kojima je i američka privatna investiciona firma „Samit Partners“, potpisali su konačni sporazum o ovoj poslovnoj transakciji, koji sada čeka na odobrenje regulatornih vlasti. Ukoliko ovaj sporazum dobije odobrenje, to će podstaći poslovanje Dojče berze u sektoru trgovanja devizama i finansijskim derivatima u takozvanom vanberzanskom trgovanju, što bi potencijalno takođe moglo da olakša njene devizne kliring poslove, piše njujorški ekonomski dnevnik „Volstrit Džurnal“.

Ovaj će posao za Dojče berzu biti najveće preuzimanje od 2012. godine, kada njena planirana akvizicija Njujorške berze „Euronekst“ nije dobila odobrenje antimonopolske komisije u Evropi. U novo preuzimanje se ušlo nakon što je 1. juna ove godine novi generalni direktor Karsten Kengeter preuzeo vođstvo nad Dojče berzom.

Poslednja velika akvizicija Nemačke berze desila se 2007. godine preuzimanjem platforme za trgovanje finansijskim derivatima „Internešnal Sekjuritis Iksčejndž Holdingsd“ (ISIH), sa sedištem u Sjedinjenim američkim državama (SAD), po ceni od oko 2,6 milijardi dolara, prenosi agencija „Tanjug“.

Kompanija 360T posluje kao globalna trgovačka platforma za valute i derivate. Od 2012. godine njen glavni vlasnik je američka privatna investiciona kompanija Samit Partners. Platformu je 2000. godine osnovao bivši investicioni bankar Karlo Kelzer, i ona od tada beleži dvocifrene godišnje stope rasta. U prošloj godini preko ove platforme je dnevno prosečno bilo realizovano 90 milijardi eura transakcija. Prema časopisu „Juromani“ (EuroMoney), 360T na globalnom nivou trenutno ima 15 posto tržišnog udela, navodi se u saopšenju Dojče berze.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор