Spajaju se Nemački i Francuski proizvođači tenkova

made-in-germany-rs-tenk

Vlada Nemačke dala je zeleno svetlo za spajanje nemačke privatne kompanije „Kraus-Mafej Vegman“ (KMW) i francuske državne firme “Nekster sistems”, dva vodeća evropska proizvođača oklopnih vozila.

Francuska kompanija Nekster proizvodi tenkove „lekler“, dok nemački KMW pravi tenkove „leopard 1“ i „leopard 2“. Spajanje dve kompanije u zajedničku kompaniju „Njuko“ dovešće do stvaranja giganta u oblasti naoružanja. Nova nemačko-francuska kompanija imala bi zajedničke godišnje prihode od oko dve milijarde eura, a zapošljavala bi oko 6.000 radnika, saopštili su još u julu predstavnici dve kompanije.

Po mišljenjima stručnjaka, spajanje KMW sa Neksterom moglo bi novoformiranoj kompaniji da omogući zaobilaženje nemačkih restrikcija u izvozu, koje su ograničavale prodaju ”leopard” tenkova u zemlje kao što je Saudijska Arabija, prenosi agencija „Asošiejted pres“.

Dogovor o fuzionisanju pomoći će i jednom i drugom preduzeću da izbegnu dupliranje u razvoju i istraživanjima, ali i da kombinuju svoje aktivnosti u oblastima kupovine i prodaje i na taj način smanje troškove. Njihovim spajanjem nastaće treća po veličini globalna kompanija iz odbrambenog sektora, iza američkog „Dženeral dajnemiksa“ i britanskog „BAE sistemsa“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор