Nemačka rehabilituje 328 tenkova Leopard 2

made-in-germany-rs-tenk

Nemačka planira da u službu vrati tenkove „Leopard 2“, koji su povučeni iz upotrebe, kao odgovor na narastajuće tenzije sa Rusijom zbog krize u Ukrajini.

Nakon što je u februaru NATO savez saopštio da će kao odgovor na ukrajinsku krizu i pretnju islamističkih ekstremista, osnovati snage za brza dejstva, Nemačka je odlučila da u službu vrati 328 „penzionisanih“ tenkova iz vremena Hladnog rata, prenosi „BBC“.

Ovim potezima NATO praktično poručuje da rusko pripajanje Krima i vojno mešanje u sukob na istoku Ukrajine ne posmatra samo kao privremenu krizu.

Nemačko ministarstvo odbrane izdvojiće 22 miliona eura za kupovinu tenkova koji su nakon Hladnog rata prodati vojnoj industriji u sklopu smanjenja troškova za odbranu. Jens Flosdorf, potparol ministarstva obrane, potvrdio je navode lista „Der Spigel“, rekavši da će stotine tenkova „Leopard 2“ biti kupljeno od vojne industrije koja ih je držala u skladištu.

Kupovinom ovih tenkova doći će i do promenne odluke o smanjenju ukupnog broja tenkova u Nemačkoj sa 350 na 225, koja je doneta pre četiri godine. Modernizacija tenkova počeće u 2017. godini, navodi „BBC“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор